Leopard ligger på græs, mens solen er på vej til at gå ned over den afrikanske savanne.

Leoparder


10 ting du (måske) ikke vidste om leoparden

Indholdsfortegnelse

1) Et kattedyr i flere udformninger

Leoparden er en del af kattefamilien. Der findes ni underarter: Amur leopard, Afrikansk leopard, Javan leopard, Arabisk leopard, Persisk leopard, Indisk leopard, Sri Lanka-leopard, Indokinesisk leopard og Nordkinesisk leopard. Man kunne foranledes til at tro, at sneleoparden også hørte til blandt disse underarter, men netop sneleoparden er en selvstændig art, der faktisk er tættere beslægtet med tigeren end leoparden.

2) Forskellige præferencer

Leoparden er god til at tilpasse sig og kan derfor leve mange forskellige steder. Den kan leve i næsten enhver form for habitat, herunder eksempelvis regnskov, ørken, skov, savanne og bjerge. Det er derfor en af de mest geografisk udbredte, af alle de store, kattearter. De findes dog særligt i Afrika og Asien. Sneleoparden er derimod specifik, når det gælder præference i forhold til levesteder. De foretrækker terræn med klipper, klippefremspring og kløfter, og de lever derfor normalvist i højder på 3.000-4.500 meter. De kan dog leve i helt op til 6.000 højdemeter. De foretrækker således nogle af de mest barske områder på jorden. De findes dog primært i Asien.

3) Den rette beklædning

De fleste leoparder er lyse, men der findes også sorte leoparder. Begge typer har mørke pletter i pelsen, kaldt rosetter, da de ligner roser - de er dog mindre tydelige på de sorte leoparder. Den sorte leopard kaldes også for panter. Sneleoparderne har de samme aftegninger i pelsen, men deres pels afskiller sig dog ved at være markant tykkere. Pelsen kan være fem centimeter lang på ryggen samt på siderne, og helt op til 12 centimeter lang på maven. De lange hår og den tykke underpels holder dem godt isoleret i det kolde vejr. Sneleopardens hale er både længere og tykkere end andre kattedyrs. Dette er en fordel, idet den hjælper sneleoparden med at holde balancen på de stejle skråninger. Desuden vikler sneleoparden halen omkring sig selv for at holde varmen i de lave temperaturer. Derudover har sneleoparden brede pelsbeklædte poter, som fungerer som naturlige snesko.

En sort panter ligger på et træ, og kigger direkte i kameraet.

4) Et vildt dyr

Leoparden er den mindste i kategorien store katte. En fuldvoksen han kan veje op til 75 kilo og kan blive op til 190 centimeter lang - halen kan tilføje helt op til 99 centimeter. På trods af dette, er leoparden faktisk den stærkeste af alle de store katte. Det vil sige, at hvis alle de store kattedyr havde samme vægt og størrelse, ville leoparden være det stærkeste. Leoparden er desuden en dygtig klatrer, hvilket giver dem mulighed for at bære deres bytte op i træerne, så andre dyr, såsom hyæner, ikke kan stjæle deres bytte. Deres knoglestruktur gør det desuden muligt for leoparden at springe fra højtsiddende grene og ned på jorden efter sit bytte. Leoparden er et nattedyr, hvilket betyder at de er aktive om natten, mens de ofte hviler sig kamufleret på grenene i træerne eller gemt i huler i løbet af dagen. Leoparden er i øvrigt hurtig! Den kan løbe op til 58 kilometer i timen. Den kan springe seks meter frem, mens sneleoparden kan springe hele ni meter frem - det er altså seks meter dens egen kropslængde. Sneleoparden kan desuden rejse over 40 kilometer på en enkelt nat, hvilket svarer til et marathon.

En afrikansk leopard kravler ned fra en klippe.

5) Næsten altædende

Leoparden er kødædende, men den er ellers ikke kræsen. Den spiser faktisk stort set ethvert bytte, der er tilgængeligt. Leoparden spiser aber, diverse svin, hjorte, fisk, antiloper.. og listen fortsætter. Sneleoparden kan faktisk nedlægge et bytte der er op til tre gange større end den selv. Den spiser alt fra bjerggeder, vilde får, heste og æsler til murmeldyr, yakokser og kameler. Leoparden har desuden ikke brug for særlig meget vand. De overlever fra den fugt, de får ved at spise deres bytte. Leoparden jager i øvrigt ved at nærme sig et potentielt bytte med bøjede ben og sænket hoved. Når dem har sit bytte indenfor fem til ti meters rækkevidde, springer den frem og nedlægger byttet ved at bide det i halsen eller nakken. Mindre byttedyr, som fugle eller mus, får et dødeligt slag med poten.

En afrikansk leopard på vej op i et træ med sit bytte.

6) En forvokset kat

Leoparder kommunikerer med hinanden gennem markante kald. De knurrer, når de er vrede, og spinder, når de er glade og afslappede - præcis som en huskat. Sneleoparden kan derimod, i modsætning til andre store kattedyr, ikke brøle. De har i stedet et kald der er så højt, at det kan høres over en brusende flod.

7) The lonely wol.. leopard

Både leoparder og sneleoparder lever alene og bruger dermed det meste af deres tid hver for sig. Leoparderne har hvert deres territorie, som de afmærker med ridser på træerne, urinduftmærker og afføring for at advare andre leoparder om, at de skal holde sig væk. Sneleoparderne er ikke aggressive overfor hinanden, og deres territorier kan derfor godt overlappe hinanden. Det gælder dog for leoparder som for sneleoparder, at hannerne og hunnerne krydser territorier for at parre sig.

8) En unge på vej

Leopard hunnen vil parre sig med mange af de dominerende hanner i nærheden af hendes territorium. Dette fjerner risikoen for, at ungerne bliver dræbt af en af de rivaliserende hanner, da de alle vil tro, at ungen er deres. Både leoparden og sneleoparden er drægtig i omkring tre måneder og får normalt to-tre unger i et kuld. Ungerne fødes blinde og åbner først deres øjne efter syv-ti dage. Leopardungen vejer kun 500-600 gram ved fødslen, og et kuld kan bestå af både gyldne og sorte leoparder. Både leopardungen og sneleopardungen kan klare sig selv efter omkring to år, hvor de er kønsmodne og har lært at jage samt overleve på egen hånd.

Leopardunge går alene i skovbunden.

9) Naturens ven

Leoparden er øverst i fødekæden, og de spiller en vigtig rolle for at bevare balancen i naturen. De holder plantebestanden på et stabilt niveau og tager de syge dyr ud. Dette forhindrer sygdomme i at sprede sig og fastholder bestanden af raske dyr. Men det er ikke kun leoparden der er naturens ven. Også sneleoparden gør sit for at bidrage. Hvis der findes sneleoparder i et område, tyder det nemlig på, at det er et sundt økosystem, hvor mange andre arter også trives.

10) Et truet dyr

Leoparden er truet grundet tab af levesteder og fragmentering, og derfor også indavl samt mangel på byttedyr. I nogle kulturer menes det desuden, at leopardens knogler og knurhår kan helbrede de syge, ligesom pelsen er eftertragtet til blandt andet frakker. Mange leoparder dræbes derfor hvert år som følge af krybskytteri. Alt dette medvirker til, at antallet af leoparder globalt set er faldende, og fem ud af de ni underarter er kategoriseret som truet eller kritisk truet. Hvad angår sneleoparden er bestanden kun på 4.000-6.000 globalt set. Det nøjagtige tal er ukendt, da denne art er meget undvigende. De største trusler, som sneleoparden står overfor er tab samt forringelse af levesteder og mangel på byttedyr - dette i høj grad grundet klimaforandringer. Desuden jages sneleoparden, ligesom leoparden, på grund af dens pels og knogler, som anvendes til beklædningsgenstande og naturmedicin.

Vi har designet The Leopard Poster, for at støtte de udrydningstruede leoparder.

The Leopard Poster er en støtteplakat til fordel for de udrydningstruede leoparder.

Skrevet af

Thomas Holm Ingemann Thomsen har fra barnsben gået meget op i dyrevelfærd og miljø, hvilket nok til dels skyldes opvæksten på et af de første økologiske hobbylandbrug i Danmark. Thomas er stifteren af Evermento, og målet har helt fra start været, at gøre en positiv forskel for udrydningstruede dyr.

Thomas Holm Ingemann Thomsen er stifter bag Evermento - posters that matter.
Thomas Holm Ingemann Thomsen

Stifter

Det siger vores kunder